Mentor Görüşleri

“Ortak Akıl”

İnterneti kullananlar çoktan dünya nüfusunun yarısını geçti. Olumlu ve olumsuz tarafları ile artık internet bizlerin ayrılmaz bir parçamız. Digital ağ, fiziksel dünyaya paralel alarak etrafımızı daha fazla sarıyor. Artık herkes dünyanın her bir tarafından yalnızca bir tık uzakta.

Ne şekilde ifade edersek edelim,gerçek şu ki hızlanan dünya bizi yeni bir düşünme biçimine zorluyor. Kuşaklar arasındaki fark açılıyor ve derinleşiyor. En büyük zorluk ta üretim aşamasına girmiş ve üssel düşünme alışkanlığında olan Z-kuşağı ile lineer düşünmeye alışmış biz önceki kuşaklar arasında uyum sağlayabilmek.

Bugünün genç kuşağı eskisine göre çok daha büyük bir bilinmezlikle karşı karşıya. Çözüm; eskiye öykünmekten çok, geleceğin belirsizliğine hazırlanabilmekte. Geleceği yeni bir bakış açısından değerlendirmeyi mümkün kılacak farklı bir gözlük takmak  gerekiyor. Bilmemiz gereken en önemli şey, sanal paralel evrenin aslında ortak aklın da kaynağı olduğu. Söz konusu “ortak akıl” aslında dünyanın aşılmaz diye görünen en önemli sorunlarına çare bulabilecek nitelikte. Ortak aklı kullanacak toplumlar ve bireylerse en kazançlı çıkanlar olacak.

Yeni bir ürün veya hizmeti geliştirmek için, sadece yetkinliklerimizin yeterli olamayacağını göreceğiz. Karşısındakinin düşüncesine saygı duyan, yapıcı eleştiriye açık ve “ben”den ziyade “biz”in hakim olduğu bir terbiyenin başarılı olma şansı çok daha yüksek.

Gelir dağılımındaki dengesizlik herkes için ciddi tehdit. Bu noktada, özel şirketlerin fırsat eşitliği yaratmak adına toplumsal sosyal sorumluluk bilincine varması tüm dünya için çok yararlı. Üyesi olmaktan gurur duyduğum Anadolu Grubu da her yıl, birçok toplumsal projeye imza atıyor.

Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı’mızın her yıl daha da gelişerek devam eden “Mentorluk proğramı” bunlardan bir tanesi. Bursiyer gençlerimize, çok yönlü destek kapsamında sunulan standartı yüksek bu proğramın 7.Dönemi devam ediyor.

Günümüz gereksinimlerine fazlasıyla cevap verebilen ve kulvarında açıkara önde eşsiz bu proğramın başarısının bir nedeni de, kıymetli kurucu önderlerimiz Kamil Yazıcı ve merhum İzzet Özilhan. “Ortak Akıl”ı Gurubun temel genetik kodu olarak tanımlamış olmaları, çok ileriyi gören pırıl pırıl bir zihin, vizyon  ve müthiş bir hayal gücünden başka bir şey değil.

Kat ettiği sürede, günümüzde artık  ”tersine mentorluk” olarak ta tanımlayabileceğimiz süreç menteelerin olduğu kadar, mentorların da lehine dönmüş durumda. Bu yolla farklılaştırıcı öğretici eğitici, geliştirici, eğlenceli, özgün ve çok özel çalışmalar yapılmış oluyor. Pırıl pırıl menteelere sadece bilgi değil, yeni bir bakış açısı ile değer katılıyor ve özgüven aşılanıyor.

Kendi adıma güncellenme ve yeni kuşakları yakından tanıma olanağı sağlayan bu proğramdan çok keyif aldım ve de mutlu oldum. Bana tanıdıkları bu fırsat ve organize ettikleri çok nitelikli oturumlarla motive eden sosyal proğramlar için Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı’nın değerli yöneticileriyle çalışanlarına çok teşekkür ederim.

Dr. A. Nadir Tosyalı

Anadolu Sağlık Merkezi

Çocuk Cerrahisi Uzmanı

Yolu yola daha önce çıkmış birinden dinlemek.. Birbirine yakın olsa da, zaman zaman kesişse hatta yan yana gitse de her yolun benzersiz olduğunu unutmadan.

İnsanın binlerce yıldır döne döne yaşadığı ve yaşattığı tekrarları da beraberinde unutmadan..

Sub sole nihil novi est...

Olsun, insan bu, duysa, görse, anlatılsa, korkutulsa fark etmez, bildiğini okur..

Herkes kendi yolunu seçecek ve ilerleyecek, tökezleyecek, düşecek defalarca.

Düşmeyen var mı ki.. İlk taşı o atsın..

Önemli olanın tekrar ayağa kalkmak olduğunu öğreneceksin ve kalkacaksın, her defasında, üstünü başını silkeleyecek, tozu toprağı atacaksın ve varsa yaran bazen temizleyeceksin, bazen bırakacaksın bile bile kanasın..Yaran orada olduğunu hatırlattıkça sen kim olduğunu, nerelerden geldiğini geçtiğini ve de düştüğünü ama tekrar ayağa kalkabildiğini unutmayacaksın..

Ben böyle düşündüm, değerlendirdim hep Anadolu Vakfının Mentörlük Programını ve bizim Taysad olarak vermekte olduğumuz desteği..

Deneyimleri, yaşananları, aklı paylaşmak, yola yeni yeni çıkmışlarla.

Biraz biraz olmuşla pişmişin henüz hamlıktan çıkmaya yüz tutana kardan kıştan, doludan, talandan, buzdan ama illa ki güneşten illa ki bahardan yazdan bahsetmesi..

Niye biraz olmuş ve pişmiş, çünkü karşılık beklemeden başkasına yararı dokunsun istiyor.

Niye hamlıktan çıkmaya yüz tutmuş, çünkü başkasından dinlemeyi, öğrenmeyi zul görmüyor artık, niyet etmiş..

Burası özellikle güzel ve sözgelimi değil; süreç öyle tek taraflı yürümüyor.

Biraz olmuş da hamlıktan çıkmaya yüz tutandan öğreniyor yeni dünyayı hem de bolca.

Hatırlıyor kendini, zamanın ve işin gücün unutturduklarını ve görüyor bazısı içini sızlatsa da yitirdiği heyecanları.

Ne güzeldir ki; karşılıklı memnuniyetin çok yüksek olduğunu gördük 3. yılına giren omuzdaşlığımızda.

Taysad olarak her yıl üye firmalarımızdan 30 yönetici dostumuzun 30 genç öğrenci arkadaşımızla buluşmasına ön ayak oluyoruz.

Geri durmayacağım, güzel bir iş yapıyoruz, henüz yapmayanlar da yapmalı..

Süreçte öğrenci arkadaşlarımız iş hayatını ve ortamını daha yakından tanımaları adına her biri üyemiz olan otomotiv sektörünün değerli ve önemli işletmelerine gidiyor, iş görüşmesi teknikleri hakkında seminer alıyor, saha ziyaretleri gerçekleştiriyor, pek çok farklı etkinlikte yer alıyorlar.

Bu programda yer alan öğrencilerimizden dileyenlere Taysad olarak stajları konusunda da yardımcı oluyoruz..

Ülkemizin köklü ve değerli bir kuruluşu olan Anadolu Grubu ve Vakfı diğer tüm etkinlik ve faaliyetleri bir yana sadece bu proje için bile akledilebilecek her türlü takdir ve tebriği hak ediyor, kendilerini gönülden kutluyorum.

Kendi adıma, geleceğimiz gençlerimiz için hayata geçirdiğimiz bu omuzdaşlıkta yer almaktan onur duyuyorum.

Güzel ülkemizin her ikisi de 40 yılı devirmiş iki güzel ve aydınlık kuruluşu Taysad ve Anadolu Vakfı omuzdaşlığının gençlerimize katkısının fikirleri, vicdanları, irfanları hür olabilsin diye artarak sürmesi içten dileğimdir.

40.yılınız kutlu olsun Anadolu Vakfı..

Kuranlar ve sürdürenler, yürütenler, tüm bursiyerler, Anadolu Vakfı ailesine saygı ve selamlarımla...

Ancak eklemeliyim;

gönül işi yapanlara ve destekleyenlere gönülden sevgilerimle,

Berke ERCAN
Yönetim Kurulu Üyesi
TAYSAD Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği

Nielsen’e katılmadan önce uluslararası bir FMCG firmasında Pazarlama Direktörlüğü görevinde bulunan Didem Şekerel Erdoğan, 32 ülke kapsamındaki uluslararası görevlerinin yanı sıra, gerek stratejik pazarlama gerekse de Türkiye’de operasyonel pazarlama alanında, özellikle satış ve ticari pazarlama konularında, 20 yıllık bilgi ve deneyime sahip olmasıyla  öne çıkıyor. Nielsen ailesine 2013 senesinde katılan Didem Sekerel Erdogan son 3 yıldır Nielsen Türkiye’nin CEO su olarak görev yapmaktadır.

Müşterilerin büyümesini iş stratejilerinin odağına alan Didem, tüketici ve alışverişçi araştırmalarından elde edilen içgörüler ile analitik yaklaşımları harmanlayarak markaların başarılı olmasını sağlamıştır. Ayrıca güçlü ekip liderliği ve analitik iş anlayışı ile müşterilerimize tutkuyla yardımcı olmanın yanında, dijital ve teknolojik gelişimlerin Nielsen çözümlerine entegrasyonuna öncülük eden Didem, etkili pazarlama, fiyat ve promosyon, assortman optimizasyonu, satış noktasında etkinlik çözümlerinin baz oluşturduğu ileri derecede analitik danışmanlık modelini ekipleriyle birlikte en üst seviyede uygulamıştır.

Nielsen Türkiye CEO görevine ek olarak, Nisan 2019 itibari ile Doğu Avrupa, Rusya, Orta Doğu ve Afrika bölgelerini de içeren 40 ülkenin Perakende Grup Başkan Yardımcısı olarak atanmıştır. Perakende, Üretici, Tüketici ve Alışverişçi ekseninde kazan kazan felsefesine inanan Didem, en güncel ve dijital çözümleri destekleyerek, sektörün dinamik, değişime açık ve sürekli büyüyen yapısına  katkıda bulunmaya devam etmek ve sektöre değer katmak konusunda tutkuludur.

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği mezunu Didem Şekerel Erdoğan üniversite öğrenciliği döneminde kendisi de Anadolu Vakfı’nın bir bursiyeriydi. Ve şimdi ise bu kutsal görevi icra eden Vakfın çatısı altında Mentorluk yaparak; görevini şöyle  tarif etti;

O dönemde bana ışık tutan değerli Anadolu Vakfı’nın şimdi bursiyerlerine aynı ışığı vermek arzusu ve tutkusuyla gençlere gönüllü mentorluk yapmaktayım. Gençlere; kendimin de başarı  yolculuğunda destek aldığı bu dönemi hiçbir zaman unutmayarak yön vermeğe çalışmak, ışık tutmak, gönül bağı ile gençlerimizi geleceğe hazırlamanın gururunu yaşarken;

Gençlerimize bir deyişle profesyonel hayatımdaki tecrübelerimi, liderlik ruhu icerisinde takım ve birlikteliğin önemini, elele vererek mücadele etmenin yarattığı gücün yanı sıra;

Sevginin de önemini, bunun insanı yücelten, güzelleştiren, mutlu kılan bir duygu olduğunu , akıl ve deneyimlerle yönlendirildiğinde başarı çizgisini yakalayabilmenin ve sürdürebilmenin  mümkün olabileceğini … her olaya sevgi ve güven duygusuyla yaklaşmanın, empati ile davranmak ve de çalışmanın başarı sürecini perçinleyeceğini aktarmaya çalışıyorum.

Gönüllü Mentorluk görevimi icra ederken değerli Anadolu Vakfı Başkanı Sn. Tuncay Özilhan başta olmak üzere tekrar tüm Anadolu Vakfı çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum ve ne kadar kutsal bir görev ve çalışma içerisinde olduğumu daha iyi anladığımı belirtmek isterim.

Ne mutlu bana ki, geçmişte bana destek olan grubun içerisinde şimdi bende bir mentör olarak  faydalı olmaya ve bir gencin hayat yolculuğuna dokunmaya çalışıyorum.

Didem Şekerel Erdoğan

Nielsen Türkiye CEO &

Perakende Grup Başkan Yardımcısı (Doğu Avrupa, Rusya, Orta Doğu ve Afrika)

Bu yıl ilk kez katıldığım Mentorluk programı benim için heyecan verici bir tecrübe oldu. Bir gencin hayatında düzenli bir danışman konumunda olmak size önemli bir sorumluluk yüklüyor. Onunla sohbet ederken, okul hayatından ve iş hayatı ile ilgili beklentilerinden başlıyor ama ister istemez kendinizi duygularını, özel hayatını, sorunlarını da dinlerken buluyorsunuz. İletişimde başarılı bir sonuç için engelleri kaldırmanız, samimi bir diyalog kurmanız gerekiyor.

Vakfımızın iyi planlanmış programı ve metodolojisi sayesinde nasıl ilerleyeceğinizi kolayca şekillendirebiliyorsunuz. Kendi tecrübenizi kullanmak ise işin en zevkli kısmı. Kendisini geliştirebileceği araçları önüne koyduğunuzda, menteenizin de araştırma ve öğrenme potansiyeli yüksekse sonuç çok başarılı oluyor. Gelişim sağladığını gördükçe o da motive oluyor. Karşınızdaki gence bir şeyler öğretebilmek, ona yol gösterebildiğinizi ve onun bu sayede ilerlediğini görmek sizi gerçekten mutlu ediyor.

Kaan Ünver

Anadolu Grubu

Kurumsal İlişkiler ve İletişim Koordinatörü

Anadolu Vakfı Mentorluk programına TAYSAD 20.000 kariyer projesi kapsamında dahil oldum. Vakfın Mentorluk programı içinde bulunmak  manevi yönden beni fazlasıyla etkiliyor ve besliyor. Bu yüzden çok mutluyum. Öğrencilerin geleceğe hazılanmaları için onlara katkı sağlamak, bir nebze de olsa yollarını aydınlatmak gurur verici.

Mentor olarak  bizleri menteelerle biraraya getiren profesyonel şekilde hazırlanmış program içerisinde yer alıyoruz. Mentorluk ve menteelik kavramının tek taraflı bir oluşumdan ziyade her iki tarafa da kazanım sağlayan bir süreç olduğuna inanıyorum. Bu açıdan baktığımızda değişimi, dönüşümü, çevikliği konuştuğumuz bu günlerde karşılıklı bir gelişim söz konusu. Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde  kuşaklar arası farklılıklar her geçen gün artmakta. Daha fazla eğitim ve gelişim isteyen bir kuşağın ayak seslerini duymaktayız. Günümüz dünyasında bilgiye ulaşmak çok daha kolay.  Önemli olan bilgiyle birlikte deneyim ve tecrübelerimizi mentelerimize   aktarmak, onların gelişimlerine katkı sağlamaktır.

Başkanlık görevini yürüttüğüm TOSB İK Komitesi ve Anadolu Vakıfı’yla birlikte  bu yıl için ortak projeler tasarladık ve bir kısmını da hayata geçirdik. TOSB İK Komitesi olarak yaptığımız “Mülakat Simülasyonu” ve fabrika gezilerinin vakfın bursiyerlerine yeni bir bakış açısı sağladığına gönülden inanıyoruz. Mülakat simülasyonuyla amaçladığımız, gençlerimize gerçekte yaşayacakları mülakat ortamını deneyimletmek,  karşılaşabilecekleri sorular ve mülakat stilleri hakkında bilgilendirmektir. Fabrika gezileriyle de üretimin çalışma atmosferini görmelerini sağladık. Kariyerleri ve gelecekleriyle ilgili sorular sormaları bizleri çok mutlu  etti. Ayrılırken yüzlerindeki memnuniyet ve kendilerinde bir farkındalık oluştuğunu görmek ise tarif edilemez bir duyguydu.

Yine İK Komitemizin koordinatörlüğünde düzenlenen Gelişim Zirvesi’ne bursiyerlerimizi davet ettik. Gelişim Zirvesi’ne katılan bursiyerlerimizin de kendi kariyer yolları için ilham alacakları bir ortamda bulunmalarının onlar için etkili olduğuna inanıyoruz. Bu işbirliğimiz gelecekte de artarak devam edecek. Birlikte daha fazla neler yapabilir, geleceğimiz olan gençlere nasıl katkı sağlayabilir konularını görüşüyor, 2020 yılında yapmak istediklerimizi şimdiden projelendiriyoruz.

Anadolu Vakfı’nın 40 yıldır ülkemiz için yaptığı faaliyetleri takip ve takdir ediyoruz. Gelecek hepimizin. Bu yolda birlikte yürüdüğümüz Anadolu Vakfı’na teşekkür ediyor, bu vesileyle Vakfın 40. Yılını kutluyorum.

Yasemin Genç

Birinci Otomotiv

İnsan Kaynakları Müdürü

Genç bir üniversite öğrencisine, kariyeri ile ilgili sorularında destek olmak, onun hayata hazırlanmasına pozitif dokunuşlar yapmak üzere çıktığım mentorluk yolculuğu aslında benim de birçok alanda eksiklerimi görmeme ve kendimi geliştirmeme sebep oldu. Öncelikle gençlerin hayata dair endişeleri, beklentileri, gelecek hayalleri ile ilgili ne kadar farklı düşüncelere sahip olduğumu fark ettim. Jenerasyonlar arasındaki düşünce farklılıklarının farkına vardım.

Günlük rutinlerimiz arasında yuvarlanıp giden ve her şeyi ucu ucuna birleştirerek yaşayan biz yaştakiler için aslında farklı bir ortama girerek nefes almamızı sağlayan bir fırsat olduğunu düşünüyorum bu programın.

Özellikle çocuğu da olan tüm yönetici pozisyonundaki kişilere tavsiyem; gençleri daha iyi anlayabilmek ve çocuklarınızla daha iyi iletişim kurmak için bile size muhteşem bir olanak sağlayacak olan mentorluk programına katılın. Göreceksiniz ki iletişim kaliteniz artacak ve daha da önemlisi gençleri anlayıp onlarla zaman geçirdiğinizde kendi hayatlarınız da güzelleşecek.

Murat AYABAKAN

AISIN Otomotiv Parçaları San.Tic. A.Ş.

Başkan

Mentorluk Programı‘na katılmak ve genç arkadaşlarımıza çok yönlü destek olduğumuz bu programa gönül vermiş olmaktan mutluluk duymaktayım. Yüksek öğrenim hayatının başlangıcında olan genç arkadaşlarımızla programın başından bu yana birçok kez bir araya gelme fırsatımız oldu. İş hayatımızda yaşadığımız deneyimlerle ilgili bilgiler onların hem kişisel hem de kariyerlerine yön veren kılavuz olabilecek niteliktedir.

Mentim için yapılan kişilik envanter testleri sonrası, kendisi ile birlikte belirlediğimiz ana başlıklarda aylık gündem planımızı hazırladık ve buna uygun şekilde eğitim, makale, kitap gibi tüm kaynakları birlikte aktif olarak kullandık. Karşılıklı etkileşimle her iki taraf için de faydalı bir dönem geçirdik. Vakfımızın sosyal etkinlikler kapsamında farklı farklı sanatsal, sportif etkinlik seçimleriyle menti ve mentorlar olarak bir arada renkli ve keyifli anlar yaşadık.

Şeyma Bayülgen

Migros