Sosyal Girişimci Öğrenciler

Gençlerin eğitim hayatı devam ederken yetişkinlik öncesi süreçte, “katılımcı olmak” konusu başta olmak üzere toplumsal anlamda sorumluluklarının farkında olması önemlidir. Sosyal Girişimci Öğrenciler Projesi bu farkındalığı sağlamak üzere, gençlerin okulda aldıkları eğitim ve kazandıkları bilincin yanında toplumsal konularda daha duyarlı hareket etmeleri, düşünce ve fikirlerini rahatça ortaya koyabilmeleri için 2015 yılında hayata geçirilmiştir.

İl Milli Eğitim Müdürlükleri işbirlikleriyle gençlere yönelik hazırladığımız “Sosyal Girişimcilik” çatısı altındaki programlarla gençleri teşvik ederek, içinde yaşadıkları toplumun sorunları ile daha yakından ilgilenmelerini, liderlik vasıflarını geliştirerek her yıl gelişen ve büyüyen bir sosyal girişimciler ağı oluşturarak bilgi ve tecrübelerini birbiriyle paylaşmalarını ve topluma artan oranda pozitif katkı sağlamalarını amaçladık.

Anadolu Vakfı olarak, 2014 – 2015 döneminde İstanbul Kalkınma Ajansı (ISTKA) hibe programı çerçevesinde yürüttüğümüz ve gençlerde sosyal girişimcilik konusunda farkındalık yaratarak bu alanda projeler geliştirilmesini teşvik etmeyi hedeflediğimiz “Sosyal Girişimci Gençler - Sogenç” projesi ile belirli bir bilgi birikimine sahiptik. Gerek Sogenç gerekse Değerli Öğretmenim projeleri altında edinilen deneyimleri  ‘Sosyal Girişimci Öğrenciler’  projemiz ile bütünleştirdik. Lise eğitimi çağındaki gençler ile sosyal girişimcilik alanında çalışmanın, tüm paydaşlar açısından büyük kazançlar sağlayacağına inanıyoruz. Anadolu Vakfı olarak biliyoruz ki, olabildiğince erken yaşta sosyal girişimcilik bilincini oluşturmak gençlerin kişilik gelişiminde o ölçüde olumlu etkili yaratacak, toplum için değer yaratılacaktır.

Gençlere yönelik düzenlediğimiz eğitimlerimiz ile temelde farkındalık yaratmak istedik. Ardından fikirlerinin hayat bulduğu proje yarışmamız aracılığıyla da neler başarabildiklerini gururla takip ettik, başarma duyguları ile her seferinde heyecan bulduk.

Sosyal Girişimci Gençler Projemiz ile eğitim alanı öncelikli olmak üzere, çevre, kadın, dezevantajlı gruplar gibi konularda çözüm odaklı yeni projeler üretilmesini sağladık. Öğrencileri yeni yaklaşımlar konusunda teşvik ederek, proje tabanlı bir yarışma deneyimi yaşatıp bir soruna karşı bilinçli bir şekilde örgütlenebilme, yaratıcılık, iletişim, empati ve farkındalık gibi çok önemli nitelikleri bünyelerine kazandırmalarını destekledik. Projeler boyunca hangi konularda iyi olup hangi yönlerini geliştirmeleri gerektiğinin bilincine vardıkalrını gözlemledik. Almış oldukları bu önemli sorumluluklar onların gelecek yaşamlarına hazırlanmalarında çok önemli köşe taşlarından olacaktır.

Değerli Öğretmenim Projemiz kapsamında öğretmenler üzerinden oluşturduğumuz “sosyal girişimcilik” kavramına ilişkin arz etkisini destekleyici “talep” etkisini de öğrenciler tarafında bu proje ile oluşturmuş olduk. Lise öğrencilerine yönelik tasarımladığımız tam günlük eğitimlerde, sosyal girişimcilik kavramı altında Farkındalık Geliştirme, Farklı Bakış Açıları Kazanma, Proje Taslağı Hazırlama, Sunum Teknikleri, Sosyal Girişimcilik Nedir, Özbilinç ve Özdeğer konularını işledik ve 2019 yılında 105 seminer ile 13.000’e yakın öğrenciye ulaştık.

Öğrencilerin yoğun ders programlarının arasında projelerini hayata geçirerek deneyim ve sevgilerini toplumun yararına kullanmaya çalıştıklarını görmekten gururluyuz.